Elevene har ofte problemer med å holde orden på kildene i skriveprosessen. De lar være å oppgi dem fordi de ikke er sikre på hvor de leste hva. Det er viktig å lære dem å organisere kildene sine, og det er mange verktøy de kan bruke for det. (OneNote, Word, Diigo, ev. en kildeliste)
I vårt prosjekt ønsker vi en mer omfattende vurdering for å tvinge elevene til å lese hele artikkelen, ikke bare tre - fire setninger rundt det ordet de søkte etter. De må skrive sammendrag av hovedsynspunktene, nettopp for å skaffe seg en oversikt over hva artikkelen handler om.
Første kolonne er en vanlig kildeliste, her det mest naturlig for elevene å bare lime inn url, men vi ønsker navn på forfatter og tittel i tillegg.
Den tredje kolonnen er kildekritikk-kolonnen, og for å gi meningsfulle vurderinger er det viktig å prate med gruppa underveis i skriveprosessen. Da bruker vi spørsmålene fra TONE, hvem har skrevet dette, hva kan de egentlig om det de skriver om, vil de selge oss noe... Og ofte blir det spennende diskusjoner utav dette. Kan en kroppsbygger mer om proteinpulver enn en ernæringsekspert? Kan en mor som har jobbet i kosmetikkbutikk i 15 år mer om parabener og hudpleie enn Forbrukerrådet? En jente oppgav at dette var et spennende prosjekt fordi hun hadde jobbet med noe hun kunne mye om, hun skrev om spisevegring. Her er det samtale og veiledning som er viktig!

Kildeskjema:

I artikkelen deres skal dere beskrive kildene deres i en tabell som denne:

Overskrift eller tittel / Nettadresse / utgiver eller forfatter
Sammendrag av hovedsynspunktene
Hvorfor valgte dere å bruke denne kilden?
Hvordan vurderer du den?
Gunnar Tjomlid: Helsehilde våser om vann
http://blog.tjomlid.com/?p=3223
En kritisk gjennomgang av en bloggpost som
Trine Grung publiserte. Hun lot "HelseHilde"
gjesteblogge. Temaet er vann og hvor viktig det er
Troverdig fordi det vises til kilder, graden av nøyaktighet er stor.
Kanskje ikke så objektiv, veldig “mot” Trine Grung.
Egnet for meg, får svar på mye for oppgaven.
Dette skjemaet har Leif Harbo utviklet. Han skriver om det i Norskboka2.0.
Han har gitt flere aktuelle bøker denne høsten, og har en eminent blogg som jeg anbefaler alle å følge :
http://leifh.blogspot.no/